Прясно изцедените сокове: Продукт на модата, не на науката

Използвайте плодовете за смутита, вместо за фрешове, за да запазите ценните хранителни вещества
Стефан Ралчев
Стефан Ралчев
Прясно изцедените сокове: Продукт на модата, не на науката

Прясно изцедените сокове от плодове и/или зеленчуци, наричани още и фрешове, са популярен метод за прием на нутриенти. Много често те присъстват в почти всяка диета или хранителен режим в опит за здравословен начин на живот.

Именно към подобна позитивна промяна се стремят и героите в риалити феномена „Живот на кантар", което стартира на 13 февруари по bTVПредаването е част от кампанията за активен начин на живот - „Първата крачка към твоето здраве“, част от социалната програма на bTV Media Group „Добрият пример“. 

Говорейки за диети и хранене, според нови проучвания, споменатите вече прясно изцедени сокове, както може да имат ползотворно действие върху организма ни, така може и да ни навредят.

Доклад на Nutrients, публикуван в Health, през януари 2025 година, разкрива, че хора направили тридневен детокс с такива сокове имат по-високи нива на възпаления в оралните и чревни микробиоми, отколкото тези, които са приемали плодовете и зеленчуците в чист натурален вид.

През годините учени предупреждаваха, че репутацията на изцедения сок като начин за премахване на токсини е по-скоро преувеличена от наистина реалните ползи за здравето. За тях модата на фрешовете (прясно изцедени сокове) се дължи повече на социалното влияние, отколкото на науката.

„В САЩ изцеждането на сокове като част от диетата е много популярно. Но тази култура се дължи повече на влиянието на известни личности, списания, социални медии и поведението на приятели”, споделя Лиса Фрохтенайт от Медицинския университет Бейлър в Хюстън, САЩ.

Снимка: Canva

Разбира се, че плодовете и зеленчуците са ключова част от здравословното и балансирано хранене, но за вашия микробиом е за предпочитане да ги консумирате в натурален вид. Ето защо?

Ефектът на прясно изцедените сокове върху микробиома

Оралните и чревните микробиоми участват в множество аспекти на здравето. Колонията от бактерии, гъбички и вируси в устата е свързана с болестта на Алцхаймер, затлъстяването, автоимунните заболявания и много други.

Междувременно микробиомът на червата е основна област на изследване за въздействието му върху психичното здраве, рак, диабет, неврологични разстройства и други състояния. Следователно не е изненада, че изследването на Nutrients не е първото, което разглежда ефектите от соковете върху тези две важни области в организма.

По-стари проучвания от 2018 г. се концентрират върху въздействието на добавените сокове към нормалната диета. За три седмици тази комбинация води до подобрение в чревната микробиота. 

Друго проучване от 2022 г. установява, че хората, които са следвали тридневно детокс със сок, са намалили разнообразието от чревни микроби, но втората група, която е допълвала “плодуването” с фибри, изглежда е имала увеличение на бактериалното разнообразие.

Проучването на Nutrients от януари 2025 г. се основава на това предишно изследване, използвайки малко по-различен подход.

Четиринадесет възрастни на възраст от 18 до 35 години са разделени на три групи: една, която прави плодов и зеленчуков детокс в продължение на три дни, втора, която приема същите храни, но само в натуралния им вид и трета, която ги смесва.

В рамките на три дни, докато участниците са се хранили, изследователите следили отблизо тяхната орална и чревна микробиота. 

„Събрахме слюнка, проби от бузите и изпражнения на участниците преди, по време и след като са следвали трите диети“, каза авторът на изследването д-р Мария Луиза Саво Сардаро, научен сътрудник в катедрата по антропология в Северозападния университет.  

Чрез статистически инструменти са определени бактериалните популации на субектите след диетите.

„Открихме, че ексклузивната група сокове има най-значително увеличение на бактериите, свързани с възпаление и проблеми с червата“, пояснява Саво Сардаро. „Групата със сок плюс храна също показа промени, но те не бяха толкова значителни.“

Междувременно групата, приемала храната в чист вид, показала благоприятни промени, като увеличаване на бактериите, които помагат за здравето на червата и контрола на възпаленията.

Защо изцеждането на сокове не подпомага микробиома

Процесът на изстискване на течност от плодове и зеленчуци, изхвърляне на пулпата им, оставя едно критично хранително вещество на масата (или по-скоро в блендера), а именно фибрите.

Според Ейми Мойър, директор по кулинарна медицина в Университета на Северна Каролина, Грийнсбъро, изцеждането на сок може да доведе до загуба на около 90% от фибрите.

Междувременно, докато фибрите се извличат, захарта остава. „Намаляването на фибрите от плодовете и зеленчуците ефективно увеличава общото съдържание на захар и въглехидрати в получения сок“, каза Мойер.

Комбинацията от ниско съдържание на фибри и високо съдържание на захар вероятно обяснява очевидните негативни ефекти на соковете върху чревните бактерии. „Фибрите са от съществено значение за храненето на полезните бактерии, които произвеждат противовъзпалителни съединения като бутират“, обяснява Саво Сардаро - „Без фибри бактериите се размножават.“

Нещо повече, групата само на сокове е претърпяла най-драстични промени в диетата си, което по своята същност може да наруши баланса на микробиотата, посочва Фрохтенайт.

„Човешкото тяло не е проектирано да консумира само един вид хранително вещество или храна. Изисква се баланс на макронутриенти (протеини, мазнини и въглехидрати, включително фибри) всеки ден“, каза тя. „Когато важни групи храни бъдат премахнати от диетата, тялото може да премине в тип „режим на оцеляване“.

В крайна сметка: За или против фрешовете

Ако търсите бърз старт за уелнес, който увеличава приема ви на плодове и зеленчуци, може да има по-добри възможности от изцеждането на сок.

„Въпреки че изследванията са ограничени, аз продължавам да препоръчвам да приготвяте плодовете на смутита, вместо на сокове, каза Мойер. „По този начин не изхвърляте ценните хранителни вещества от обелките, корите и семената в кофата за боклук.“

Друга възможност: Мислете за сока като за допълнение към ежедневната си диета, а не за заместител на храни като част от детокс.

Изцеждането на сок може да бъде добър начин да останете хидратирани и да си набавите някои витамини и минерали, но експертите подчертават, че е важно да включвате много фибри и други хранителни вещества през целия ден, а не да разчитате, че соковете ще ви ги осигурят. 

Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.