Рибата в консерва отдавна присъства в менюто на различни култури по света:  от добре познатата „консервирана риба“ до испанските conservas и японските kanzume, които включват не само риба, но и месо или зеленчуци. 

Макар рибата тон да е най-популярната, има и други видове, които се подлагат на същата технология и разширяват значително възможностите за избор на този тип продукти. Освен че е изключително удобна, консервираните морски продукти запазват вкуса, хранителната стойност и текстурата си за дълго време, пише онлайн изданието EatingWell.

Винени барове, ресторанти и специализирани магазини все по-често включват консервирана риба в менюто си, поднесена като плато в стил „шаркутиери“ (подредена комбинация от разнообразни деликатеси върху поднос), съчетано с кисели краставички, горчица и крекери.  

Най-качествените консерви вече успешно заместват традиционни храни с високо съдържание на наситени мазнини, като пастети и сушени меса 

Консервирана риба и средиземноморската диета

Сьомга, сардини, скумрия, аншоа, това са само част от видовете риба, които намираме в консервиран вид. Те са богат източник на омега-3 мастни киселини, които допринасят за здравето на сърцето и имат важно място в профилактиката на редица заболявания. Точно поради тази причина консумацията на риба е основен стълб в така наречената средиземноморска диета, хранителен режим с доказани ползи за здравето.

Снимка: Canva

Макар да произхожда от страните около Средиземно море, тази диета лесно се адаптира към различни кулинарни традиции и култури. Тя се основава на богат прием на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови култури и здравословни мазнини, като зехтина. Вместо червеното месо, на преден план излизат рибата и други източници на постен протеин.

Предимствата за организма от приема на консервирана риба

Предимствата от консумацията на консервирани морски продукти се основават на много фактори, като например практичност и здраве. Ето петте основни причини да ядете повече риба, както от гледна точка на храненето, така и на кулинарията.

Отличен източник на омега-3

Омега-3 мастните киселини са есенциални мазнини (EFAs), които тялото ви не може да ги произвежда самостоятелно, затова трябва да се набавят чрез прием на определени храни или добавки. 

Диета, богата на омега-3, може да бъде полезна за цялото тяло, тъй като тези здравословни мазнини са естествено противовъзпалителни и могат да подпомогнат здравето на сърцето.

Техните свойства могат също да помогнат и за облекчаване на симптомите на остеоартрит. 

Видовете риба, които обикновено се консервират, като аншоа, сьомга, сардини и риба тон, са отлични източници на омега-3 мастни киселини. Експертите по хранене препоръчват възрастните да консумират 227 грама морски дарове всяка седмица 

Издържа по-дълго от прясната или замразената риба

Експертите анализират, че 15% от световното производство на риба се изхвърля, защото свежите рибни продукти имат кратък срок на годност. Освен че е по-евтин вариант от прясната морска храна, консервираната се запечатва в херметически контейнер и се загрява или консервира в сол, което удължава срока на годност с години.

Замразената риба е по-евтина от прясната. Тя обаче не запазва същото качество толкова дълго, колкото консервираната.

Благодарение на своята трайност, консервираната риба е надежден източник на протеини с висока хранителна стойност за хората с ограничен достъп до комунални услуги. 

Снимка: Canva

Тя е и чудесен вариант за пътувания, къмпинг и пикник, когато няма възможност за охлаждане на хранителните продукти.

Може да бъде устойчива

Все повече компании си партнират с местни риболовци и консервни предприятия, които прилагат устойчиви риболовни практики, затова консервираната риба може да бъде отговорен и екологичен избор. 

Когато се купува такава риба, е препоръчително да се обърне внимание на информацията на опаковката. Означения, като „уловена с въдица“, „тролинг улов“, „без използване на FAD“, както и „пасажен улов“, са сигнали за екологично щадящ риболов, особено при рибата тон. 

Ако липсва информация за метода на улов, има вероятност продуктът да не отговаря на стандартите за устойчивост.

Отличен източник на витамин D и калций

Витамин D и калцият действат съвместно за поддържането на здрави кости. 

Снимка: Canva

Въпреки че тялото може да произвежда витамин D с помощта на слънчевата светлина, той е един от най-трудните за набавяне хранителни елементи. Някои консервирани риби като тон, сьомга, пъстърва и сардини обаче са чудесни източници на калций и витамин D.  

Само 85 грама сьомга съдържат приблизително 570 IU витамин D, което е 71% от препоръчителната дневна доза за възрастни.

Вкусни и разнообразни

Вероятно най-добрата причина да ядете консервирана риба е, че тя е вкусна и предлага много разновидности, както сама по себе си, така и като съставка в някое ястие. 

Много видове, като октопод, калмар и миди, могат да се сервират директно от консервата с крекери, а други са идеални за добавяне към рецепти. Аншоата е ключова съставка в класическата салата „Цезар“, а консервираната сьомга и риба тон са подходящи за приготвяне на невероятни бургери от сьомга и сандвичи с риба тон. Консервираните миди, стриди и сардини са чудесни за добавки към паста, както и като съставки за салати с високо съдържание на протеини. Пъстървата може да се превърне в пастет.

Консервираната риба е популярна по много причини. Тя е вкусна, питателна и икономична съставка, с която може да се приготви здравословна храна за минути. Ако се опитвате да ядете повече омега-3 мастни киселини, търсите добър източник на витамин D в храната си или просто искате вкусни и трайни варианти за морска храна, консервираните рибни продукти отговарят на всички тези изисквания.

Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.