Група учени от Националния институт по онкология в САЩ постигат значителен пробив в изследването на ултрапреработените храни, разработвайки метод за точно измерване на тяхното потребление чрез анализ на кръв и урина. Това откритие може да революционизира начина, по който разбираме връзката между индустриалните храни и здравословните проблеми, съобщава Euronews.
Ултра-преработените храни, включително захарни, зърнени закуски, газирани напитки, чипс и замразени пици са свързани с редица здравословни проблеми. Въпреки това, изследването на въздействието им върху здравето е затруднено поради точното проследяване на храненето на хората.
Новото проучване, публикувано в списание PLOS Medicine, е първото, което идентифицира биологични маркери, способни да покажат по-високо или по-ниско потребление на тези храни, обяснява водещият изследовател д-р Ерика Лофтфийлд.
Как работи методът
Изследователският екип анализира данни от над 1000 възрастни американци, като повече от 700 от тях са предоставили проби от кръв и урина, заедно с подробни отчети за храненето си през цяла година.
Учените откриват, че стотици метаболити, продукти на храносмилането и други процеси в организма, кореспондират с процента енергия, която човек получава от ултрапреработени храни. Въз основа на тези данни те разработват система от 28 кръвни маркера и до 33 урина маркера, които надеждно предсказват приема на УПХ при хора с типично хранене.
„Открихме връзката, която предсказва хранителния модел с високо съдържание на ултрапреработена храна“, споделя д-р Лофтфийлд.
Резултатите показват, че няколко от маркерите, включително две аминокиселини и един въглехидрат, са се появили в поне 60 от 100 тестови повторения, което свидетелства за тяхната устойчивост Един маркер показа потенциална връзка между диетата с високо съдържание на ултрапреработени храни и диабет тип 2.
Ултрапреработените храни и ефектът им върху здравето
Д-р Дариуш Мозафариан, директор на Института за храната като лекарство в Университета Тъфтс в САЩ, който не участва в изследването, определя откритието като „значителен научен напредък“
„Бъдещите изследвания ще дадат възможност да разберем по-добре как тялото ни реагира на ултрапреработените храни, какви вреди нанасят и дали има разлика в ефектите на различните видове, начините им на обработка и съставките, които се използват.“, допълва още той.
Д-р Лофтфийлд планира да приложи новия инструмент към съществуващи изследвания, където са налични проби от кръв и урина, за да проследи ефекта от консумацията на ултрапреработени храни върху риска от развитието на рак.
Ултрапреработените храни са създадени чрез индустриални процеси и съдържат химични добавки, като оцветители и консерванти. Те са навсякъде в страните с високи доходи, но изследването на тяхното здравословно въздействие е предизвикателство поради трудностите в точното проследяване на консумацията им.
Новият метод може да даде на учените възможност да разберат по-добре биологичните механизми, чрез които ултрапреработените храни влияят на здравето, и да разработят по-ефективни стратегии за превенция на свързаните с тях заболявания.
Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.