Обикновеният ананас е вид тропическо растение и плод от семейство „Бромелиеви”. Плодът на комерсиално отглежданите ананасови растения е едър, със сладък сочен вкус и не съдържа семена.

Консумира се както в сурово състояние (след обелване на твърдата му наподобяваща люспи кора), така и под формата на консерви.

Ето 10 ползи за здравето от него:

1. Източник на защитни антиоксиданти

Ананасите са полезен източник на защитни растителни съединения, особено флавоноиди, известни като антиоксиданти. Редовната им консумация може да намали риска от развитие на определени хронични заболявания, включително сърдечни заболявания, диабет и рак.

2. По-дълготрайна антиоксидантна защита

Получаването на защитни растителни съединения (антиоксиданти) от храни като ананаса, които също са богат източник на неразтворими фибри, изглежда удължава защитния ефект на съединения като флавоноиди.

3. Полезен източник на фибри

Тъй като са богати на фибри, плодове като ананаса могат да помогнат за поддържането на здрава храносмилателна система. Освен това, могат да подобрят разнообразието и здравето на общността от полезни микроби, които живеят в червата ви (б.а. – известни като чревната ви микробиота).

4. Може да подпомогне храносмилането

Ананасът съдържа ензим, известен като бромелаин. Той разгражда протеините в храната до техните по-малки градивни елементи от аминокиселини и пептиди и е активен както в киселинната среда на стомаха, така и в алкалните условия на тънките черва.

Именно съдържанието на бромелаин прави ананаса полезна храносмилателна помощ за тези, които не разграждат правилно храната си, особено за тези с панкреатична недостатъчност (б.а. – състояние, при което панкреасът не успява да произведе достатъчно храносмилателни ензими). Тези свойства правят прясната (неконсервирана) плът и сок от ананас полезен омекотител за месо или риба.

5. Може да подпомогне усвояването на желязо

Ананасът е полезен източник на витамин С, като консервираните плодове са особено богати. Едно интересно проучване предполага, че консумацията на консервиран ананас за период от девет седмици изглежда подобрява нивата на хемоглобина както при пациенти с поднормено, така и при нормално тегло.

Хемоглобинът е желязосъдържащ протеин и там се намират 2/3 от желязото в тялото. Той е основен компонент на червените кръвни клетки и играе важна роля в транспортирането на кислород в тялото. Смята се, че механизмът зад ползата от ананаса е действието на витамин С за подобряване на усвояването на желязо.

 

6. Може да насърчи заздравяването след нараняване

Редица проучвания показват, че бромелаинът помага за намаляване на възпалението, подуването и синини след нараняване или операция. Дори може да бъде полезно, ако се приема преди стоматологична операция, когато изглежда, че помага за намаляване на болката и осигурява толкова облекчение, колкото и противовъзпалителните лекарства.

7. Облекчава симптомите на артрит

Многобройни проучвания, датиращи от 60-те години на миналия век, демонстрират колко полезен може да бъде бромелаинът за облекчаване на възпалителната болка, свързана с артрит. Изглежда, че има това аналгетично действие чрез пряко влияние върху химичните медиатори, които участват в нашето възприемане на болката.

8. Може да поддържа имунитета

9-седмично проучване на деца в училище, които ядат умерено количество консервиран ананас (140 г.) или голямо количество (280 г.) всеки ден, има значително по-малък риск от заразяване с вирусна или бактериална инфекция, отколкото тези, които не ядат нищо.

В допълнение към това, тези, които ядат по-голямо количество, имат четири пъти повече бели имунни клетки, борещи се с инфекциите. Противовъзпалителните свойства на бромелаина също изглеждат ценни за подпомагане на модулирането на имунната система и могат да бъдат особено валидни за тези с автоимунни заболявания.

9. Може да поддържа сърдечносъдовата система

Още веднъж бромелаинът е този, който изглежда има стойност за сърцето и кръвоносната система чрез действието си за предотвратяване или минимизиране на тежестта на пристъпите на ангина и преходна исхемична атака. Смята се също, че бромелаинът може да разгражда холестеролните плаки, отговорни за втвърдяването на артериите и потенциално водещи до състояние, наречено атеросклероза.

Проучванията при животни показват, че бромелаинът също влияе върху съсирването на кръвта, като инхибира производството на протеин, наречен фибрин, който участва в съсирването на кръвта.

10. Намалява възпалителните процеси в червата

Въпреки че изследването на противовъзпалителния ефект на бромелаин за облекчаване на симптомите на възпалителни състояния на червата (като улцерозен колит) изглежда обещаващо, необходими са повече доказателства, преди тази полза да бъде доказана при хора.

Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.