Изборът между топка сладолед или газирана напитка изглежда елементарен, но той е важен, защото може да повлияе сериозно върху здравето на сърцето и кръвоносните съдове, пише американският здравен сайт WebMD.

Пиенето на повече от осем подсладени и газирани напитки в рамките на една седмица се свързва с 19% повишен риск от инсулт, 18% повишен риск от сърдечна недостатъчност и 31% повишен риск от аневризъм, в сравнение с пиенето на само по една на седмица. Това показват данните от ново проучване, публикувано в последното издание на списание Frontiers in Public Health.

Такива драматични рискове не са наблюдавани дори сред хората, които съобщават, че често посягат към лакомства като сладолед и шоколад.

„Най-удивителната констатация от нашето проучване е различната връзка между сърдечносъдовото здраве и източниците на добавена захар. Този ​​изненадващ контраст подчертава колко е важно да се вземе предвид не само количеството консумирана захар, но и нейният източник и контекст“, обяснява изследователят д-р Сузане Янзи от шведския университет „Лунд“.

Диетата се смята за един от най-добрите начини за намаляване на риска от увреждане на сърцето и кръвоносните съдове. Много изследвания досега са били фокусирани върху ползите от намаляването на приема на мазнини, ограничаването на алкохола и избягването на преработените храни.

Снимка: iStock

Това последно изследване обаче се стреми да проучи дали специфични източници на добавена захар са свързани с определени видове сърдечносъдови проблеми, включително инсулт, аневризъм, инфаркт, сърдечна недостатъчност, предсърдно мъждене (неправилен сърдечен ритъм) или аортна стеноза (проблем със сърдечната клапа).

 

Изследователите са събрали данни за близо 70 000 души на възраст от 45 до 83 години, живеещи в Швеция, които са докладвали сами своите модели хранене през 1997 г. и отново през 2009 г. данните са били обобщени през 2017 г.

Учените са проследили хората в рамките на тези 20 години, за да видят дали са развили сърдечносъдови проблеми. Екипът анализирал приема на добавена захар въз основа на три категории: подсладени напитки, подсладители (като трапезна захар, пчелен мед и т.н.) и лакомства (като сладолед, сладкиши и шоколад).

Хората, които съобщавали, че консумират големи количества захар, обикновено били добре образовани мъже. Те съобщавали също така за по-високи нива на сърдечносъдови увреждания.

Снимка: iStock

Установено било също така, че хората, които наблягали на захарта в ежедневието си, са по-възрастни. Те също така съобщавали, че пият много подсладени напитки, вместо да ядат сладкиши, сладолед, шоколад или бонбони.

Изследователите обаче отбелязват, че проучването им е силно ограничено, защото хората сами трябвало да съобщават какво ядат и пият, т.е. това може да не е много точна информация. Освен това всички участници в проучването живеят в Швеция, така че резултатите може да не са релевантни към сърдечносъдовото здраве на хората, живеещи другаде.

Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.