Консумирането на препоръчваното дневно количество плодове през деня може да доведе до „значителна промяна“ в борбата с безсънието само за един ден, сочи ново проучване.
Фрагментирането на съня може да доведе до сериозни и дългосрочни последици, включително отрицателни ефекти върху здравето на сърцето, паметта, способността за учене и регулирането на настроенията.
Лошият сън може също да накара хората да се насочат към по-нездравословен начин на живот, като се подлагат на диети с по-високо съдържание на мазнини и захар, сочат проучвания.
Именно затова експертите започват да обръщат внимание на ролята на храненето като възможен инструмент за справяне с нарушения в цикъла съня. Последното проучване, публикувано в списанието Sleep Health, показва че ежедневната консумация на пет чаши на ден, може подобри съня.
Как е проведено проучването?
Две проучвания, проведени в Колумбийския университет и Университета в Чикаго, изследват връзката между храненето и качеството на съня. В тях участват общо 34 здрави мъже и жени на възраст между 20 и 49 години, които имат нормален до умерено повишен индекс на телесна маса. Участниците нямат установени проблеми със съня и спазват редовен хранителен режим.
Методът включва участниците да записват дневния си хранителен прием в продължение на няколко дни, докато сънят им се измерва обективно с актиграфия – те носят монитор на китката, който представлява преносимо устройство за проследяване на съня.
Целта е да се проследи как дневната консумация на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки и здравословни мазнини, както и ограниченият прием на захар, наситени мазнини и преработено месо, влияят на качеството на съня в реална среда.
Какво казват резултатите?
Резултатите от изследването са първите, които установяват връзка във времето между избора на храна през деня и качеството на съня през същата нощ.
„Забележително е, че такава значителна промяна може да се наблюдава в рамките на по-малко от 24 часа“, твърди експертът по съня Есра Тасали, съавтор на проучването.
„Промените в диетата могат да бъдат нов, естествен и икономичен подход за постигане на по-добър сън“, допълва тя.
Учените проследяват специално „фрагментирането на съня“, показател, който отразява колко често човек се събужда или преминава от дълбок в лек сън през нощта.
Експертите твърдят, след проведеното клинично изследване, че ежедневната диета е свързана с „значителни разлики“ в съня през следващата нощ:
Доакзано е, че при прием на повече плодове и зеленчуци през деня, времето на дълбок и непрекъснат сън се увеличава. Освен това периодът на пълноценна почивка през нощта е значително по-дълг от този на участниците с минимална консумация на плодове и зеленчуци в диетата си , което допълнително потвърждава твърденията за пряка зависимост между двата фактора.
Допълнително данните от участвалите, които избират по-здравословни въглехидрати, като пълнозърнести храни, също отразяват повишение в качеството на съня.
Финалните изчисления сочат, че хората, които ядат препоръчителната доза от пет чаши плодове и зеленчуци на ден, могат да изпитат 16% подобрение в качеството на съня в сравнение с тези, които не ги включват в редовната си диета.
„16% са наистина съществена разлика“, твърди д-р Тасали.
Въпреки това, информацията за това как диетата може да повлияе на съня, все още е недостатъчна, твърдят учените от Колумбийския университет и Университета в Чикаго.
Експертите се надяват да проведат по-нататъшни изследвания сред различни популации, за да проучат основните механизми, които биха могли да обяснят положителното въздействие на плодовете и зеленчуците върху качеството на съня.
Ново проучване дава убедителни доказателства, че дори малки промени в хранителния режим могат да окажат бързо и положително въздействие върху съня. Това отваря нови възможности за естествени методи за подобряване на качеството на живот.
Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.