Изборът на питателни закуски заема важно място в един здравословен хранителен режим. 

Шепа ядки или сушени плодове осигурява фибри и подпомага чувството за ситост, но понякога човек посяга към пакет с картофен чипс, което също се оказва напълно допустимо.

Въпреки че печеният картофен чипс изглежда като очевидно по-здравословен избор в сравнение с обикновения, това се оказва подвеждащо, пише онлайн изданието Eating Well.

 

В скорошен телевизионен сегмент за „This Morning“, експерт по здравето на червата и диетолог д-р Меган Роси (Ph.D., RD) разяснява разликата между тези два вида снакс.

По какво се различават двата типа чипс? 

При разглеждане на съставките, оригиналният пържен чипс съдържа само картофи, докато при печените варианти най-често се използват картофени люспи, форма на ултрапреработен картоф, която вече е частично преработена, обяснява Роси.

С израза „предсмилаема храна“ тя има предвид, че в процеса на преработка цялостната храна, в случая картофът, се разгражда до люспи, което от своя страна води до загуба на ценни хранителни вещества, естествено присъстващи в първичния продукт.

Макар че печеният чипс може да съдържа по-малко калории и наситени мазнини в сравнение с обикновения, същевременно в състава му има по-малко витамини и минерали, като калий и витамин C.

Допълнително към печените варианти се добавят и изкуствени аромати и захари, уточнява Роси. Явление, което се наблюдава и при някои ароматизирани разновидности на обикновения чипс, като тези със сметана и лук.

Може ли чипса да присъства в здравословния режим на хранене?

И двата вида, печен и обикновен, намират своето място в рамките на балансиран хранителен режим, когато се консумират умерено. Важно е да се отбележи, че при липса на конкретно предпочитание към текстурата или вкуса към печения чипс, оригиналният картофен чипс с минималистичен състав се оказва по-добрият избор.

„Опитайте се да взимате такива, които съдържат само три съставки: картофи, олио и малко сол“, уточнява диетологът.

Снимка: Istock.com

Чипсът също така се приготвя и у дома, при това често с по-добър вкус. Независимо дали е приготвен в микровълнова фурна или в уред с горещ въздух, се прави лесно. Така може да се контролира количеството сол и да се овкусява според личните предпочитания.

Въпреки репутацията си на „по-здравословен“, печеният картофен чипс невинаги превъзхожда класическия вариант. Със своят по-прост състав и по-малко преработени компоненти, стандартният пържен чипс често се оказва по-добрия избор, стига да се консумира умерено.

Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.