Един от големите проблеми на съвременните хора е ракът. Може би защото все повече от нас живеят в стрес, хранят се нездравословно и боледуват често. Всичко това води до мутации в клетките.

За щастие организмът има способността да се справя с тези промени, но когато те станат прекалено много, тялото се предава и така се стига до злокачествени изменения.

За да може да се предотврати или победи ракът, тялото трябва да бъде приведено в баланс, а имунната система – възстановена и настроена за битка, категорични са родните онколози. Според тях това може да стане с помощта на различни зеленчуци, билки и подправки, които действат по специфичен механизъм.

Джинджифил

Този странен на вид корен отдавна се използва в народната медицина за лечение на всичко – от настинки и запек до артрит. Той може да се използва пресен или в прахообразна форма.

Въпреки че ароматът на пресния корен се различава значително от този на изсушения и ситно смлян джинджифил, и двете форми могат да бъдат замествани една с друга в много кулинарни рецепти. Правилото е, че 1/8 чаена лъжичка от подправката на прах се равнява на една супена лъжица прясно настърган корен.

В медицината джинджифил се препоръчва против гадене при химиотерапия, както и за общо укрепване на организма при онкоболните.

Розмарин

Това е средиземноморска билка, чиито листа са като иглички. Растението е известно с това, че е добър източник на антиоксиданти. Поради своя произход розмаринът най-често се използва в италианската и испанската кухня. Но хората в различни части на Европа овкусяват с тази трева супите, сосовете, месата и дори хляба си. Розмаринът е идеален за приготвянето на агнешко.

Снимка: Getty Images

Лекарите пък препоръчват билката за детоксикация на организма. Както и при лошо храносмилане, подуване на корема и загуба на апетит – все състояния, които често съпровождат раковите заболявания.

Куркума

Този корен много прилича на джинджифила. За разлика от него обаче, куркумата е жълта и дава на кърито един специфичен вкус. Активната съставка се нарича куркумин. Именно това съединение има антиоксидантни, противовъзпалителни и антиракови свойства.

В момента текат няколко проучвания, за да се види дали куркумата може да служи като превенция и лечение на някои видове рак – на дебелото черво, на простатата, на гърдата и дори на кожата.

Резултатите са обещаващи, но засега подправката е тествана само върху лабораторни животни, т.е. все още не е ясно дали тези данни ще се потвърдят и при хората със злокачествени тумори.

Лютите чушки

За лютите чушки се знае, че съдържат капсаицин – съединение, което може да облекчи болката. Когато капсаицинът се прилага локално върху кожата, той предизвиква освобождаването на специфичен химикал. При продължителна употреба се постига болкоуспокояващ ефект в дадената област.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Но това не означава, че човек трябва да втрива люти чушки там, където го боли. С тях трябва да се борави много внимателно, тъй като те могат да причинят изгаряния.

Ето защо, ако имате болка и искате да използвате силата на чушките, попитайте вашия онколог. Той със сигурност ще ви препоръча медицински крем, съдържащ капсаицин, с който можете да мажете кожата си без притеснения, че може да я изгорите.

Чесън

Чесънът принадлежи към групата на дивия лук, праза и лука. Той има високо съдържание на сяра. Също така е добър източник на аргинин, олигозахариди, флавоноиди и селен. Активното съединение в него се нарича алицин – именно то дава своя характерен мирис при нарязване или счукване.

Няколко проучвания показват, че хората, които обичат да си похапват чесън, много по-рядко развиват рак на стомаха, на дебелото черво, на хранопровода, на панкреаса или на гърдата.

Изглежда, че тази подправка може да предпази от появата и развитието на злокачествени тумори чрез различни механизми, включително чрез предотвратяването на бактериални инфекции и насърчаване на ДНК да се възстановява сама. Чесънът подпомага също така цялостната детоксикация на организма и укрепва имунната система.

 

Червена боровинка

Те растат на вечнозелен малък храст с височина около 40 см. Листата са елипсовидни, а цветовете – звънчевидни, бледорозови и събрани като грозд. След узряването си плодовете стават червени и сочни.

Снимка: iStock

От 2002 г. насам непрекъснато се проучва ролята на тези малки сладки плодчета в превенцията на раковите заболявания. Обект на проучване са съдържащите се в тях полифеноли, които редуцират риска от появата и развитието на злокачествени тумори.

Ето защо чаят от боровинки се препоръчва горещо от онколозите. Все пак последните проучвания показват, че тези вещества потискат метаболизма на раковите клетки. Учените признават, че процесът им не е напълно известен и затова продължават с опитите върху лабораторни мишки.

Броколи

Ползите от този зеленчук са известни отдавна. Комбинирани с пикантни храни обаче, те биха могли да се ползват в борбата с рака. Това показва ново изследване. Проучването доказва, че в това съчетание броколите отделят специфичен ензим, който се абсорбира в горната част на храносмилателната система.

Други такива храни са репичките, зелето, руколата и брюкселското зеле. Комбинирани с горчица, хрян или уасаби, те прочистват добре стомашно-чревния тракт и го пазят от злокачествени образувания.

Мента

Ароматните листа на това растение са били използвани в продължение на хиляди години  като средство за подобряване на храносмилането, за облекчаване на газовете в червата, при спазми или диария. Ментата е идеална при синдрома на дразнимото черво и идеално се справя с всички видове хранителни отравяния.

Ползва се също така за успокояване на мускулите на стомаха и за подобряване на потока на жлъчните сокове, който позволява на храната да преминава през стомашно-чревния тракт по-бързо. Ако онкоболен пациент има стомашно разстройство, то той може да се справи с него, като изпие чаша ментов чай, твърдят лекарите.

По думите им на пазара има както пресни, така и изсушени листа. И в двата си варианта те са полезни и могат да се добавят в храната или да се сварят на чай. Допълнителен бонус е това, че отварата от мента се грижи за раните в устата, които могат да възникнат при химиотерапия.

Лайка

Тази добре позната на българите билка се счита за идеално средство за заспиване. Ако сънят е проблем за онкоболен пациент, лекарите му препоръчват силен чай от лайка малко преди лягане. Освен това отварата се използва и за лечение на раните в устата, които често се получават при химиотерапия и облъчване.

Въпреки че резултатите от различните проучвания на тази тема са разнопосочни, онколозите твърдят, че дори и чаят от тази билка да не помогне, то поне няма да навреди на болния от рак. Още повече че лайката е една от билките с доказано действие при храносмилателни проблеми, включително при стомашни спазми.

Освен това тя се е ползвала от нашите баби за намаляването на контракциите при бременни жени.

Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.