„Стресът и небалансираното хранене са двата основни виновника за дефицит на витамини от групата B“, заявява в „Подкаст за здраве“ лабораторният лекар д-р Веселина Колева.

Те подчертава тяхното огромно значение за обмяната на веществата, окислително-редукционните процеси, процесите на създаване и съзряване на клетките и на изграждане на хемоглобина и червените кръвни клетки.

Д-р Веселина Колева е началник на клинична лаборатория. Завършва „Медицина“ в Медицински университет – София през 1995 г. Придобива специалност по „Клинична лаборатория“. Специализирала е в Германия и Япония. Има богат опит в организацията и провеждането на клинични изпитвания.

Научните ѝ интереси са в областта на рисковите фактори за атеросклероза и оценка на сърдечносъдовия риск, туморните и биомаркерите и международните стандарти за акредитация на медицинските лаборатории.

„Витамините от групата B имат огромно, незаменимо значение за правилното функциониране на редица от нашите системи – нервна система, сърдечносъдова система. Имат значение за съзряването на плода по време на бременност, имат значение за нашето физическо и психическо състояние“, убедена е тя.

Снимка: bTV

Когато говорим за B комплекс, трябва да се има предвид, че той представлява комбинация от 8 основни витамина – B1 (тиамин), B2 (рибофлавин), B3 (ниацин), B5 (пантотенова киселина), B6 (пиридоксин), B7 (биотин), B9 (фолиева киселина) и B12 (кобаламин). Дефицитът може да бъде комбиниран или да засяга само един от витамините. Вследствие на този недостиг се развиват характерни симптоми.

„Когато говорим за общи симптоми, основното и водещото, от което се оплакват пациентите, е хронична умора. Депресия, нервност, раздразнителност, кожни проблеми, проблеми с косата и чупещи се нокти, неврологични симптоми като разсеяност, загуба на концентрация, нарушение в паметта, нарушение в съня, трудно заспиване, лесно будене, сънуване на кошмари са също симптоми, които могат да ни насочат към дефицит на някои от витамините от групата B“, категорична е д-р Колева. Недостигът на два от тях – фолиева киселина и B12 – е пряко свързан с развитието на анемия.

В хода на разговора специалистът коментира ключовата роля на витамин B9 по време на бременността.

„Фолиевата киселина е изключително важна, защото има отношение към създаването и изграждането на клетките, към метаболизма и създаването на ДНК и на РНК. Тя е много важна за намножаването на клетките в плода, което е свързано с нормалното му развитие и особено в началните периоди на бременността, когато има активно делене и образуване на нови клетки“, акцентира д-р Колева.

Лекарят изтъква, че този витамин има водещо значение за съзряването на мозъка на бебето, както и на цялата нервна система. Поради тази причина неговият недостиг се свързва с дефекти на невралната тръба по време на бременност.

Снимка: bTV

Друг от ключовите витамини – B12, е есенциален за организма, тъй като не е възможно да се синтезира самостоятелно. Единственият пряк източник на B12 за организма е храната. Недоимъкът му може да се окаже истински проблем за вегетарианците, тъй като B12 се съдържа преди всичко в продуктите от животински произход.

„Главно веганите са тези, които са най-силно застрашени, защото за вегетарианците рибата и яйцата са един добър алтернативен източник на B12, докато при веганите, които не консумират такива храни, това вече е предизвикателство“, пояснява д-р Колева.

Според нея е възможно проблемът да се разреши чрез прием на синтетична форма на витамина или на различни хранителни добавки. Ценен негов източник са и бобовите и житните растения, както и бирената мая.

Снимка: bTV

Известно е, че прекомерната алкохолна консумация доста често изчерпва всички депа на витамините от B комплекса. „Счита се, че алкохолът потиска усвояването и биологичната функция на доста от витамините от група B, главно на B1, B2, B3, B5, B6, B7 и по тази причина води до дефицита им в кръвта и е необходимо да се добавят“, коментира лабораторният лекар.

Д-р Колева развенчава и популярен мит, според който е възможно бирата да бъде източник на витамини: „Бирата е алкохол и като такъв потиска болшинството от витамините от групата, което води до дефицити“.

Според експерта водещо значение за снабдяването на организма с целия спектър от представители на група B има рационалното, разнообразно и пълноценно хранене с прясна храна.

Цялото интервю с д-р Веселина Колева пред Ралица Стефанова гледайте във видеото.