Знаете ли, че в този момент над 70 милиона души (според Националната асоциация за хранителни разстройства) по света се борят с т.нар. хранително разстройство. А знаете ли, че на всеки 52 минути 1 човек умира, като причината е пряка последица от хранително разстройство… 22% от децата и юношите по света имат разстройство на храненето, а над 3,3 милиона души годишно умират от тази болест!
От днес (24 февруари) до 2 март по света се отбелязва Националната седмица за информираност за хранителните разстройства. Имайки предвид, че хранителните разстройства са на второ място по смъртност сред всички психиатрични заболявания – единствено след пристрастяването към наркотиците, темата става все по-сериозна за изследване.
Какво е хранително разстройство
Хранителните разстройства са група сериозни състояния, свързани с нездравословната връзка на хората с храната. Развиват се в тийнейджърските години и ранната зрялост, като са много по-често срещани при момичетата и жените. Никой не знае какво точно ги причинява. Смята се обаче, че ментални проблеми, сред които ниска самооценка, депресия, тревожност, невъзможност за справяне с емоции и употреба на забранени вещества, може да увеличат риска от този топ заболявания, твърди изданието MayoClinic.
Хранителни разстройства, като ARFID (Avoidant/restrictive food intake disorder – Избягващо/ограничително разстройство на храненето), анорексия, булимия, преяждане и OSFED са сложни състояния на психичното здраве, които често са неразбрани, погрешно етикетирани или недиагностицирани, което може да попречи на хората да потърсят помощ.
Хранителните разстройства не засягат само човека, страдащ от това заболяване, приятелите и семейството често стават болногледачи – чувствайки се безпомощни и с разбито сърце, докато гледат как любимият им човек се бори. Ако не се третират адекватно и навреме, тези състояния може да се превърнат в дългосрочен проблем, а в някои случаи да доведат и до смърт.
С подходящо лечение обаче хранителните навици може да се върнат до здравословното ниво и да се намали рискът от тежки заболявания.
Страни с най-високо разпространение на хранителните разстройства
Хранителните разстройства са най-разпространени в западните страни като Съединените щати, Обединеното кралство и Канада (с числа съответно около 30 милиона, 1,25 милиона и 800 000), според данни на WorldPopulatianReview от 2024 година.
Смята се, че фактори като широко разпространените, до голяма степен недостижими стандарти за красота и технологичният напредък в тази част на света, са основните фактори, които допринасят за тази статистика. Във Франция и Австралия сериозна част от населението също влиза в списъка със страдащи от хранителни разстройства.
Строгите и нереалистични стандарти за красота са характерни и за много азиатски страни, като Корея, Индия, Китай и Япония, в които се наблюдава все по-нарастващ брой хора с различните видове хранителни разстройства. Съвременните стандарти за красота са разпространени и сред хората в страните от Близкия изток (като Израел) и Южна Америка (като Аржентина), което води до по-голямо разпространение на хранителните разстройства в много от тези региони.
В България данните са неофициални, тъй като болните често крият проблема и се счита, че броят им е над 250 000 души. По-вероятно е обаче да става въпрос за над 500 000 души – повечето момичета и млади жени на възраст между 15 и 40 години.
За съжаление все повече се увеличава броят на диагностицирането на болни от анорексия на възраст под 12 години. А проучване на НСИ (Националния статистически институт) показва, че броят на момичетата около и малко над тийнейджърска възраст, приети в в болница с тежката диагноза анорексия, се е увеличил с 80% за последните 10 години!
Симптоми
Симптомите се забелязват трудно, особено в ранна фаза, и са различни при различните видове разстройства. Хората с такива проблеми може да имат различни размери и форма на тялото. Те правят всичко възможно да прикрият заболяването с широки дрехи и др.
Анорексия
Анорексията, наричана още анорексия нервоза, може да бъде животозастрашаващо хранително разстройство. При нея има нездравословно ниско телесно тегло, силен страх от напълняване и нереалистична оценка за собственото тяло. При нея често се стига до екстремни усилия за контролиране на теглото и формата на тялото.
Анорексията обикновено включва силно ограничаване на калориите или премахване на определени видове храни или групи храни. Може да включва други методи за отслабване, като прекалено много упражнения, използване на лаксативи (разхлабващи вещества), лекарства за отслабване, повръщане след хранене.
Усилията за намаляване на теглото могат да причинят сериозни здравословни проблеми, дори за тези, които продължават да ядат през целия ден или чието тегло не е изключително ниско.
Булимия
Булимията, наричана още булимия нервоза, е сериозно, понякога животозастрашаващо хранително разстройство. Булимията включва епизоди на преяждане, обикновено последвани от епизоди на пречистване и опит за отслабване. Понякога включва и силно ограничаване на храненето за периоди от време. Това често води до по-силни желания за преяждане и след това нов отказ от хранене.
Преяждането може да включва прием на изключително голямо количество храна за кратък период от време. По време на преяждане хората губят контрол върху храненето си и не могат да спрат. След хранене, поради вина, срам или силен страх от наддаване на тегло, се прави прочистване.
Пречистването може да включва повръщане, прекалено много упражнения, липса на храна за определен период от време или използване на други методи, като например приемане на лаксативи. Булимията също е маниакално отношение към теглото и формата на тялото, със строга и груба самооценка на външния вид.
Преяждане
Преяждането включва прием на храна в кратък период. Човек губи контрола върху храненето, но тук този процес не е последван от прочистване. По време на преяждането се яде по-бързо и повече отколкото е нормално, дори и след момента на засищане. Преяждането често е последвано от голяма доза вина, отвращение от себе си и срам.
Появява се страхът от качването на килограми. И така се стига до момент на ограничаване на храненето за определен период. Тогава се засилва нуждата от преяждане и се влиза в омагьосан кръг. “Тъпченето” с храна обикновено се случва поне веднъж в седмицата, като засрамен човекът се крие и се храни сам.
Селективно хранене
Селективното хранене включва изключително ограничено ядене или пълното изключване на определени храни. Моделът на хранене често не отговаря на минималните дневни хранителни нужди. Това може да доведе до проблеми с растежа, развитието и функционирането в ежедневието.
Хората с това разстройство не се страхуват от наддаване на тегло и не се вманиачават по формата на тялото си. Вместо това те или не се интересуват от хранене, или избягват храна с определен цвят, текстура, мирис или вкус. Или може да се притесняват какво може да се случи, когато ядат. Например от задавяне или повръщане или може да се тревожат, че ще получат стомашни проблеми.
Като хранително разстройство селективното хранене може да бъде диагностицирано във всички възрасти, но по-често се появява при по-малки деца. Може да доведе до голяма загуба на тегло или неуспешно наддаване на тегло в детска възраст. Липсата на правилно хранене може да доведе до сериозни здравословни проблеми.
Други по-малко разпространени хранителни разстройства
Орторексия: Обсебеност на тема здравословното хранене. Хората с този проблем силно ограничават това, което ядат. Тяхната ограничена диета може да доведе до дефицит на хранителни вещества.
Пика: Хранене с неядливи предмети и вещества като трева, пръст или тебешир. Често се свързва с психични заболявания, като разстройство от аутистичния спектър или шизофрения. Пика може да бъде вредна за вашето здраве, ако не се лекува.
Разстройство на прочистването: Хората с това хранително разстройство се прочистват от храната, която са яли, като повръщат, използват лаксативи или диуретици. Различава се от булимията, тъй като преди прочистването няма преяждане.
Руминация: При това рядко състояние наскоро изядената храна се връща обратно в устата. Понякога човекът може да дъвче и поглъща храната отново без да осъзнава, че го прави.
Други специфични хранителни разстройства (OSFED): Под тази шапка лекарите описват симптоми, които не се срещат при другите разстройства. OSFED може да включва някои, но не всички симптоми на анорексия, булимия или друго хранително разстройство.
Причини
Точната причина за хранителните разстройства не е известна. Както при други психични проблеми причините може да са:
- Генетична предразположеност: Някои хора може да имат гени, които увеличават риска от развитие на хранителни разстройства.
- Биологична предразположеност: Биологични фактори, като промени в нервната система, могат да играят роля в хранителните разстройства.
Рискови фактори
Всеки може да развие хранително разстройство. Този тип проблеми обикновено започват в тийнейджърска възраст или ранна зрялост, но може да се развият по всяко време от живота. Сред факторите, които увеличават риска са:
Семейна история: Хранителните разстройства по-често се появят сред хора, чиито родители или братя/сестри са имали хранително разстройство.
Други проблеми с психичното здраве: Травма, тревожност, депресия, обсесивно-компулсивно разстройство и други психични проблеми могат да увеличат вероятността от хранително разстройство.
Диети и гладуване: Честото спазване на диети е рисков фактор за хранително разстройство, особено при тегло, което варира с йо-йо ефект от започване и спиране на диети. Има категорични доказателства, че повечето симптоми на хранително разстройство са симптоми на глад. Гладуването засяга мозъка и може да доведе до промени в настроението, безпокойство и намален апетит. От своя страна те водят към силно ограничено хранене или проблемно хранително поведение и затрудняват връщането към здравословни хранителни навици.
Преживян тормоз за теглото: Хората, които са били подигравани или тормозени заради теглото си, са по-склонни да развият проблеми с храненето и хранителни разстройства. Това включва най-вече деца, които са били потърпевши от връстниците си, карани да се срамуват от теглото си, здравни специалисти, треньори, учители или членове на семейството.
Стрес: Независимо дали става дума за отиване в ново училище/университет, преместване, намиране на нова работа или проблем в семейството или връзката, всяка промяна може да доведе до стрес. А стресът може да увеличи риска от хранително разстройство.
Усложнения
Хранителните разстройства може да доведат до голямо разнообразие от усложнения, някои от които животозастрашаващи. Колкото по-тежко или продължително е хранителното разстройство, толкова по-вероятно е да възникнат сериозни усложнения. Те могат да включват:
- Сериозни здравословни проблеми
- Депресия и тревожност
- Мисли към самоубийство
- Проблеми с растежа и развитието
- Пробпеми с комуникация и взаимоотношенията
- Употреба на забранени вещества
- Проблеми с работата и училището
- Смърт
Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.