Начинът на хранене по време на ранното детство може да има много по-съществена роля за развитието на подрастващите, отколкото се смяташе досега.
Докато размерът на тялото, както и генетиката, отдавна са внимателно изследвани за ролята им относно началото на пубертета, скорошно проучване измества фокуса именно към начина на хранене.
Изследване разкрива, че това, което ядат момичетата, може да окаже сериозно влияние на началото на пубертета. И по-конкретно – причините за все по-ранно започващата менструация.
Храненето и влиянието му върху началото на пубертета
Учените разкриват, че това, което ядат децата в по-ранна възраст, на практика може да носи по-голяма тежест от това, всъщност колко тежат.
Ново проучване разкрива, че времето на менархе (първият цикъл при момичето) е по-тясно свързано с хранителните навици, отколкото с индекса на телесна маса (ИТМ) или височината – традиционно считани за силни предсказващи фактори за началото на пубертета.
Последиците са сериозни. Момичетата, които навлизат в пубертета по-рано, може да се окажат по-уязвими към редица здравословни проблеми в зряла възраст – диабет, сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване и рак на гърдата.
„Мисля, че нашите открития подчертават необходимостта всички деца и юноши да имат достъп до здравословни варианти за хранене, а важността на училищните закуски и обеди да се основават на насоки, основани на доказателства“, казва д-р Холи Харис за CNN.
Проучване, обхващащо поколения
Констатациите са базирани на проучването Growing Up Today Study, обширен набор от данни, обхващащ над 7500 деца в два периода – единият започва през 1996 г., а другият през 2004 г.
Изследователите проследяват участниците на възраст от 9 до 14 години в продължение на години, наблюдавайки как начинът на хранене намира пресечни точки с началото на менструацията.
По-стари изследвания определят Индекса на телесна маса (ИТМ) като основен двигател за ранната менструация.
Настоящото изследване обаче се противопоставя на този наложен с годините фактор, като излиза с резултати, че хранителните навици, а не размерът на тялото, са ключът към това – кога момичетата навлизат в пубертета.
Как храненето влияе върху началото на пубертета
Данните за хранителния режим са събрани преди първата менструация, което позволява на изследователите да установят базови хранителни навици.
Вместо просто да опишат и каталогизират какво консумират момичетата, те съпоставят тези хранителни режими с два специфични индекса, за да разберат по-добре влиянието на храненето върху времето на менархе, пише Earth.com.
Първият индекс, Индексът за алтернативно здравословно хранене (AHEI), дава по-високи оценки на хранителните режими, богати на зеленчуци, бобови растения и пълнозърнести храни, като същевременно отрича тези, богати на червено месо и трансмазнини (мазнините в пакетираните продукти).
AHEI е предназначен да подчертае цялостното качество на хранене, като набляга на храни, свързани с дългосрочни ползи за здравето.
За разлика от него, емпиричният модел на хранене с възпалителни вещества (EDIP) се фокусира върху възпаленията. Този индекс оценява хранителните режими въз основа на техния потенциал да насърчават или намаляват възпаленията, като обръща внимание на храни, за които е известно, че предизвикват възпалителни реакции, като преработено месо, рафинирани зърнени храни и сладки напитки.
Чрез използването на двата индекса изследователите разграничават цялостното качество на храненето и специфичните възпалителни ефекти на определени храни, като по този начин предоставят по-различна представа за това, как храненето може да повлияе на началото на първата менструация при момичетата.
Богатите на хранителни вещества диети забавят менструацията
Анализът показа резки контрасти. Момичетата с най-високи резултати по AHEI – тези, които се хранят най-здравословно, са с 8% по-малка вероятност да получат менструация през следващия месец, отколкото тези с най-непълноценно хранене.
Обратното е валидно за тези, които имат по-високи резултати по индекса – EDIP (б.р. - виж по-горе). При тях, с диети с високо съдържание на храни, които предизвикват възпаления, вероятността да започнат да получават менструация скоро е с 15 % по-голяма.
Анализът уточнява, че Индексът на телесна маса (ИТМ) и ръстът не влияят на тези открития. Начинът на хранене се оказа самостоятелен значим предсказващ фактор за времето на началото на цикъла.
„Тези два хранителни модела са свързани с възрастта на първата менструация, което показва, че по-здравословното хранене е свързано с менструалния цикъл, започващ в по-напреднала възраст“, казва още професор Харис.
Изводите на експертите са, че хранителните режими, богати на възпалителни храни, могат да ускорят времето на първата менструация, докато тези, богати на противовъзпалителни хранителни вещества, могат да натиснат пауза, забавяйки началото на пубертета.
Пубертет, диета и след това
Какво следва? Екипът планира да разшири анализа си, като проучи как хранителните навици през детството и юношеството могат да оформят менструалните цикли в зряла възраст.
Насърчаването на пълноценно хранене, богато на зеленчуци, пълнозърнести храни и ядки, може не само да подобри общото здравословно състояние, може потенциално да забави пубертета, като отложи първия цикъл.
Храни като зеленолистни зеленчуци, бобови растения и пълнозърнести храни намаляват възпаленията и регулират хормоните, докато преработените меса и сладките напитки могат да ускорят пубертета.
Забавянето на менструацията може да намали доживотното излагане на естроген, намалявайки риска от хронични заболявания като рак на гърдата, сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2.
По този начин, промяната в хранителните навици през детството и юношеството може не само да подпомогне непосредственото здраве, но и да повлияе на биологичната времева линия, намалявайки дългосрочния риск от заболяване.
Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.