Сушените плодове, макар и използвани още от най-древни времена, като че ли и до днес все още не са получили заслуженото си място на нашата трапеза.
Те обаче са изключително полезни – съдържат балансирано количество минерали и витамини, както и полезни въглехидрати (глюкоза и фруктоза). Затова сушените плодове могат спокойно да се използват като следобедна закуска при разтоварваща диета.
Какво се съдържа в тях?
Носете със себе си сушени сливи и ги яжте винаги когато ви се прииска да хапнете нещо вкусно, съветват лекарите. В тях няма мазнини, а калоричността им варира от 200 до 300 калории за 100 грама. В същото време те са сред най-добрите източници на антиоксиданти – веществата, предпазващи клетките от свободните радикали.
Съдържат калий и желязо, витамини А и К, както и сорбитол, който ускорява храносмилането. Ето защо сушените сини сливи се препоръчват толкова често при запек и хемороиди. Препоръчителната дневна доза в такива случаи е около 100 грама.
Освен това сушените сини сливи съдържат голямо количество диетични фибри. Те също са полезни за храносмилателната система. Не се абсорбират, а вместо това остават в червата, където абсорбират вода и така ускоряват процеса на храносмилане.
За какво са полезни?
Заради силното си слабително действие тези сушени плодове трябва да се консумират в малки количества. Ако човек прецени, че му действат добре, може постепенно да ги увеличи. Така ще си спести евентуалното стомашно неразположение.
Добре е да знаете също така, че сушените сини сливи съдържат борон във висока концентрация. Това вещество е много важно за здравето на костите. Затова плодовете се препоръчват както за превенция на остеопорозата, така и за облекчаване на симптомите при остеопороза, от които се оплакват предимно жени в менопауза.
Както повечето сушени плодове, така и сините сливи са препоръчителни за следобедна закуска по време на диета. Те обаче трябва да се ядат в ограничени количества. Ако искате да включите сушените сини сливи в хранителния си режим, трябва да знаете, че не бива да ядете повече от 30 грама дневно.
От друга страна обаче има изследвания, които показват благотворното въздействие на сушените сини сливи върху фигурата и при консумация на по-големи количества (до 100 грама). Причината е в това, че те трайно подобряват храносмилането. Така че отговорът на въпроса колко точно сушени плодчета да ядете по време на диета, не е еднозначен.
Едно е сигурно – сушените сини сливи ще ви помогнат да се справите с нередовния стомах и болезненото подуване на корема. А това със сигурност е бонус към понижаването на килограмите.
Народна рецепта при запек:
Сините сливи са чудесен начин за насърчаване на чревната перисталтика. Ето защо, ако човек страда от запек, може да използва както сушените, така и пресни сини сливи, за да си направи следната народна рецепта.
Тъй като през зимата няма пресни плодове, се използват предимно сушени. Те се накисват в 2-3 чаши вода (зависи от количеството сушени плодове). Оставят се така за една нощ. На следващия ден се сваряват в малко количество вода, към която се добавя и половин чаша прясно изцеден портокалов сок.
Сместа трябва да кипне, след което да се остави на слаб огън да покъкри. Към нея се добавя една супена лъжица пчелен мед и отново се засилва котлонът, за да кипне още веднъж. След три минути се дърпа от огъня и се оставя да се охлади. Получената смес се консумира преди закуска.
Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.