Великденските пости започват от днес (18 март). Ако имате желание да пречистите тялото и духа си, това е съвсем постижимо, макар в днешното забързано работно ежедневие да става доста трудно.
Има много вкусни продукти, които можете да хапвате по време на постите. Те успешно заменят месото, млякото и сладкото, които сте свикнали да похапвате, но в този период не е разрешено.
Ето някои от най-добрите заместители, които са добра алтернатива на оригинални продукти и рецепти.
Месо
Раздялата с него за 40 дни е най-трудното нещо от целия пост за онези, които са свикнали в диетата им всеки ден да присъства месото. Месото обаче също си има достоен заместител – соевото месо. Сложете избраното месо от соя във вряща вода за 10 минути, прибавете соев сос и запържете – вкусът е неразличим от онзи, с който сте свикнали.
Соята, състояща се от 40% протеин, е здравословен и питателен продукт. Сега има широка гама продукти от соево месо, като пържоли, котлети и дори кюфтета.
Друга алтернатива на месото може да бъде патладжанът. Той съдържа само 24 kcal на 100 грама. Вярно е, че ако пържите патладжан в растително масло, той активно го абсорбира и става наистина много питателен.
Зърнени храни
За щастие по време на постите няма забрана за ориз и елда, но говорим за алтернативи, нали? Великият пост е чудесен повод да си припомните вкуса на кускуса. Залейте зърнените храни с вода за 5 минути, добавете сушени домати, червено грозде и подправки по избор.
Една от топ 20 най-здравословни храни в света е киноата, така че не забравяйте за нея. Тя съдържа повече витамини и микроелементи от пшеницата, ечемика или ориза. Готвенето на киноа също е доста лесно: добавете вода в съотношение 1:2 и оставете да ври 15-20 минути на слаб котлон. По желание можете да прибавите карфиол, печена тиква, червен лук, авокадо, зелена салата, мента и кориандър и да подправите със зехтин.
Мляко
Ако не можете да пиете кафе без мляко, тогава опитайте видовете млека на растителна основа. Добавете кокосово или бадемово мляко към кафето си. Има и други алтернативи, като оризово, соево или дори от шамфастък.
Сладки
Сега акцентът ви трябва да е върху черния шоколад, халвата и козунаците. Не е нужно да страдате и без кифлички: просто внимателно проучете състава на готовите печива – те просто не трябва да съдържат мляко и яйца. Можете също така да си направите и веган сладки.
Предлагаме ви няколко алтернативи на подходящи за периода сладкиши:
Сладки от фурми и орехи
Необходими съставки:
- 200 г бадеми
- 100 г орехи
- 2 с. л. какао на прах
- 150 г фурми
- 2 банана
Начин на приготвяне:
Смелете бадемите с помощта на блендер, половината от тях оставете настрана. Към втората половина добавете орехите и отново смелете всичко. Добавете банана и фурмите в купата на блендера, смелете до гладка и гъста смес.
В купа смесете какаото и останалите бадеми. С помощта на чаена лъжичка загребете малко от сместа от фурми и оформете на топка. Оваляйте в смес от какао и бадеми. Поставете в чиния. Направете същото с останалата смес. Поставете бонбоните в хладилника за 2-3 часа. Поднесете сладките охладени.
Солена рецепта за дните и без пости – табуле (арабско ястие от кускус и зеленчуци)
Необходими съставки:
- 110 г кускус
- 1-2 домата
- 1 глава червен лук
- 1-2 краставици
- 2-3 стръка мента
- 2-3 стръка магданоз
Начин на приготвяне:
Кускусът поставете във вряща вода. Посолете и оставете да престои 5 минути под капак, след което се разбъркайте. Нарежете краставиците и доматите на малки кубчета. Нарежете лука, джоджена и магданоза на много ситно. Смесете зеленчуците с кускуса и сервирайте.