Великденските пости започват от днес (18 март). Ако имате желание да пречистите тялото и духа си, това е съвсем постижимо, макар в днешното забързано работно ежедневие да става доста трудно.

Има много вкусни продукти, които можете да хапвате по време на постите. Те успешно заменят месото, млякото и сладкото, които сте свикнали да похапвате, но в този период не е разрешено.

Ето някои от най-добрите заместители, които са добра алтернатива на оригинални продукти и рецепти.

Месо

Снимка: Thinkstock

Раздялата с него за 40 дни е най-трудното нещо от целия пост за онези, които са свикнали в диетата им всеки ден да присъства месото. Месото обаче също си има достоен заместител – соевото месо. Сложете избраното месо от соя във вряща вода за 10 минути, прибавете соев сос и запържете – вкусът е неразличим от онзи, с който сте свикнали.

Соята, състояща се от 40% протеин, е здравословен и питателен продукт. Сега има широка гама продукти от соево месо, като пържоли, котлети и дори кюфтета.

Друга алтернатива на месото може да бъде патладжанът. Той съдържа само 24 kcal на 100 грама. Вярно е, че ако пържите патладжан в растително масло, той активно го абсорбира и става наистина много питателен.

 

Зърнени храни

Снимка: iStock

За щастие по време на постите няма забрана за ориз и елда, но говорим за алтернативи, нали? Великият пост е чудесен повод да си припомните вкуса на кускуса. Залейте зърнените храни с вода за 5 минути, добавете сушени домати, червено грозде и подправки по избор.

Една от топ 20 най-здравословни храни в света е киноата, така че не забравяйте за нея. Тя съдържа повече витамини и микроелементи от пшеницата, ечемика или ориза. Готвенето на киноа също е доста лесно: добавете вода в съотношение 1:2 и оставете да ври 15-20 минути на слаб котлон. По желание можете да прибавите карфиол, печена тиква, червен лук, авокадо, зелена салата, мента и кориандър и да подправите със зехтин.

Мляко

Снимка: iStock

Ако не можете да пиете кафе без мляко, тогава опитайте видовете млека на растителна основа. Добавете кокосово или бадемово мляко към кафето си. Има и други алтернативи, като оризово, соево или дори от шамфастък. 

Сладки

Снимка: Pinterest.com

Сега акцентът ви трябва да е върху черния шоколад, халвата и козунаците. Не е нужно да страдате и без кифлички: просто внимателно проучете състава на готовите печива – те просто не трябва да съдържат мляко и яйца. Можете също така да си направите и веган сладки.

Предлагаме ви няколко алтернативи на подходящи за периода сладкиши:

Сладки от фурми и орехи

Снимка: iStock

Необходими съставки:

  • 200 г бадеми
  • 100 г орехи
  • 2 с. л. какао на прах
  • 150 г фурми
  • 2 банана

Начин на приготвяне:

Смелете бадемите с помощта на блендер, половината от тях оставете настрана. Към втората половина добавете орехите и отново смелете всичко. Добавете банана и фурмите в купата на блендера, смелете до гладка и гъста смес.

В купа смесете какаото и останалите бадеми. С помощта на чаена лъжичка загребете малко от сместа от фурми и оформете на топка. Оваляйте в смес от какао и бадеми. Поставете в чиния. Направете същото с останалата смес. Поставете бонбоните в хладилника за 2-3 часа. Поднесете сладките охладени.

Солена рецепта за дните и без пости – табуле (арабско ястие от кускус и зеленчуци)

Снимка: iStock

Необходими съставки:

  • 110 г кускус
  • 1-2 домата
  • 1 глава червен лук
  • 1-2 краставици
  • 2-3 стръка мента
  • 2-3 стръка магданоз

Начин на приготвяне:

Кускусът поставете във вряща вода. Посолете и оставете да престои 5 минути под капак, след което се разбъркайте. Нарежете краставиците и доматите на малки кубчета. Нарежете лука, джоджена и магданоза на много ситно. Смесете зеленчуците с кускуса и сервирайте.